Nieuwsberichten

De opleiding Middelbaar Veiligheidskundige (MVK) bestaat al sinds lange tijd. Doel van de opleiding MVK is het vergaren van kennis en inzicht over veiligheids- en arbo aspecten, alsmede het trainen in het toepassen hiervan. Hierdoor kan de deelnemer deze aspecten vertalen naar maatregelen binnen de organisatie en kan hij / zij de veiligheidstaken coördineren en uitvoeren.

Af en toe krijgen wij de vraag of wij ook een MVK-bouw hebben. Want de bouw, “dat is toch een hele aparte branche met haar eigen risico’s”. Het antwoord is kort maar krachtig: nee, wij doen geen MVK-bouw en ja, de bouw is een aparte branche met haar eigen risico’s.

De MVK-opleiding moet zo breed blijven als hij nu is. We kunnen daarin ook geen dingen gaan schrappen en vervangen door bouwgerelateerde zaken, want daarmee kleed je de MVK-opleiding uit. MVK’ers gaan dan een stuk basale kennis missen. Omdat het opleidingsprogramma verandert, is de opleiding dan ook niet meer Hobeón-SKO gecertificeerd. Opdrachtgevers/werkgevers buiten de bouw, bijvoorbeeld in de industrie, kunnen een MVK-bouw anders gaan waarderen met als mogelijk gevolg dat een MVK’er-bouw niet gelijkwaardig is aan de “normale” MVK’er. Daarom doen wij dus geen MVK-bouw.

Maar ja, de bouw is wel een specifieke branche met haar eigen branchespecifieke risico’s. Daarom kiezen wij voor de specialisatie Bouwveiligheidskundige, na de algemene MVK-opleiding.

8 november start de volgende specialisatie Bouwveiligheidskundige.